Craftmanship

Verfijning, kwaliteit en Italiaans handwerk. Dat typeert de ambachtelijk vervaardigde keramische wastafels en wandclosetten van Tortu. Gemaakt van de beste keramiek, met veel precisie en zorg. In combinatie met hun strakke esthetiek zorgen deze iconische designs voor een algehele uplift van je badkamer, een ruimte die je binnenkort tot je nieuwe favoriet zult rekenen.

Tijdens een reis naar Italië raakte Gijs Vrind gefascineerd door het vakmanschap en het ambacht die hij daar aantrof. Met een achtergrond in vastgoedontwikkeling wist Vrind als geen ander waar een goede badkamer aan zou moeten voldoen. De Italiaanse fabrikanten – veelal familiebedrijven die al sinds jaar en dag meester zijn in de productie van keramische badkamerproducten – inspireerden hem om deze creaties naar Nederland te brengen. In 2012 besloot hij zijn kennis en netwerk te bundelen en badkamer¬producten en -concepten aan te bieden. Tortu was geboren. Sindsdien is zijn missie het toegankelijk maken van kwalitatief hoogwaardige badkamercreaties. Hij werkt daarvoor samen met getalenteerde Nederlandse designers, die creativiteit en innovatie combineren in de meest stijlvolle en mooi ontworpen badkamers. Italiaans vakmanschap meets Dutch design.

Het productieproces is een belangrijk onderdeel voor Tortu. Alles wordt met de grootste zorgvuldig¬heid en deskundigheid gemaakt – en zelfs voor een groot deel met de hand.
Nog altijd worden alle keramische producten zoals de wandclosets, bidets en wastafels vervaardigd in Italië. Een van de belangrijkste fabrikanten is een Italiaans familiebedrijf dat al sinds 1955 gespeciali¬seerd is in het vervaardigen van keramische badkamerproducten. Een fabriek die als een van de schaars geselecteerde bedrijven in Italië het keurmerk ‘Ce-ramics of Italy’ mag dragen. Dat handelsmerk staat symbool voor Italiaanse uitmuntendheid en wordt slechts aan enkele keramiekbedrijven toegekend.

Deze keramiekfabriek kent een lange geschiedenis waarin de innovatie en vakbekwaamheid door de jaren heen alleen maar zijn toegenomen. In 1961 kocht dit bedrijf zijn eerste tunneloven – van wel 50 meter lang. In 1967 werd de oven uitgebreid naar 76 meter en evolueerde de glazuurtechniek van onderdompeling naar de toepassingen van spuitverf. In de jaren zeventig kwam er een oven van 110 meter lang, waarin tot op de dag nog altijd de klei tot keramiek wordt gebakken. Hoewel de productieprocessen in de loop der jaren verder geautomatiseerd werden, is vakmanschap nog altijd een van de belangrijk¬ste waarden van dit bedrijf. Intussen is de Italiaanse fabriek uitgegroeid tot een van de meest vooraan-staande bedrijven op dit gebied met een team van de meest gedreven, deskundige keramisten in huis.
Essentieel is dat elke stap binnen het productiepro¬ces strikt in Italië wordt uitgevoerd. Van het gieten van de klei tot het bakken in de tunneloven, en van het lijmen tot het glazuren van de keramiek. Elke medewerker binnen de fabriek heeft zijn eigen expertise en voert zijn of haar taak met de hoogste zorgvuldigheid en precisie uit. Een symbool van vakmanschap dat is ingesloten in het DNA van deze Italiaanse bedrijven. Net zo belangrijk als de ambacht is duurzaamheid voor deze fabriek. In de afgelopen vijftien jaar heeft het Italiaanse bedrijf aanzienlijke stappen gezet om al zijn bronnen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Dit, door middel van geavanceerde technologieën en zorgvuldig onderzoek naar grondstoffen, inclusief de juiste recyclingsprocessen. Tegelijkertijd wordt het milieu gerespecteerd bij elk onderdeel van de productiefacilteiten. Zo is energiebesparing een ware filosofie geworden voor dit bedrijf, om zodoende de impact op zijn omgeving zo klein mogelijk te houden.

Nieuwsoverzicht